Visualisere vanskelig lærestoff

Laget av: Svend Andreas Horgen  

Pedagogisk funksjon: Mange sliter med å forstå teori om løkker i programmering. For å gi en bedre forklaring enn det er mulig å gjøre med tekst, lagde jeg en video som visualiserer det som skjer når programmet utføres. Ville også vise ansikt i filmen for å vise at det er faglærer som snakker.

Lengde: 11 minutter.

Teknisk: Filmen baserer seg på opptak av en presentasjon laget i Keynote. Opptaket er gjort med ScreenFlow for Mac på egen datamaskin og med ekstern mikrofon som står på bordet.

Vanskelighetsgrad: Vanskelig.

Tid å lage totalt: Brukte ca 6 timer (ikke minutter men timer) på å lage denne filmen.

Krav til forberedelser: Måtte først lage en lysark-presentasjon og skrive et manus som passet med presentasjonen. Det som tok mest tid var å lage visualiseringseffektene i presentasjonsverktøyet Keynote på en måte som enkelt forklarer konseptene. Starten av videoen viser ansiktet til lærer som snakker. Dette er veldig vanskelig å få til i praksis uten bruk av "green-screen". Måtte gjøre denne delen av opptaket mange ganger før det ble bra. Kan nemlig ikke se ned i et manus og snakke, det blir for dumt.

Ting å tenke på for å lykkes: Egentlig er ikke dette noen "snarfilm" da det tok 6 timer å lage, men i prinsippet kan en lage slike noe raskere om en ikke pirker så mye som jeg gjorde. Visualiseringen kan også bestå i å vise nye powerpoint-bilder i stedet for å lage fine animasjoner. Det er også nok å vise ansikt bare noen få sekunder i starten og slutten. Da vil en gjennom resten av videoen assosiere stemmen med ansiktet. Fordelen med å vise ansikt er at det skjer noe visuelt allerede fra starten av, i stedet for å ha et stillestående skjermbilde mens en introduserer problemstillingen. Hvis du skal vise ansikt over lengre sekvenser, så vurder bruk av green-screen - ellers er det vanskelig å få et fint opptak. Se inn i kameraet (gjerne på toppen av datamaskinen) når du tar opp og ikke midt på skjermen (det er også distraherende om blikket flakker hit og dit).

Eksempel: Her er en video som forklarer hvordan en programkode må skrives for å summere ti tall (http://youtu.be/9WBZ5gn0GEg).